Syksyn opinnot pulkassa

Ulkona sataa vettä eikä lumesta ole tietoakaan. Jos en minä, onneksi sentään jotain on pulkassa, ja ne ovat syksyn opintoni. Olen tavalliseen tapaani lisäkouluttanut itseäni, ja vaikka aikaa ja energiaa onkin välistä kulunut paljon, on se ollut sen arvoista.

close up photography of wet leaves
Sataa, sataa, ropisee… Kuva: Sitthan Kutty on Pexels.com

Syksyyni on kuulunut kaksi lyhyttä koulutustilaisuutta sekä yliopistopedagogiikan ohjausta käsittelevä kurssi. Nuo lyhyet koulutukset käsittelivät yliopiston UniTube-luokan käyttöä sekä tekijänoikeuslakia. UniTube-tekniikka oli melkeinpä yksinkertaisempaa kuin olin olettanut, mikä oli tietenkin iloinen yllätys. Tekijänoikeuslaki puolestaan oli yhtä koukeroista kuin aina ennenkin. Pääkohdat minulla on jo hyvin hallussa, mutta osallistun mielelläni jatkossakin vastaaviin koulutustilaisuuksiin. Sen verran paljon aihepiirissä on työsarkaa.

Yliopistopedagogiikan kurssista olenkin jo kirjoittanut useamman postauksen syksyn mittaan. Kurssin ehdottomasti parasta antia oli ohjausharjoittelu, johon kuului sekä omaa ohjausta että vertaisryhmäläisten ohjaamisen havainnointia. Kummastakin opin erittäin paljon. Ohjaaminen on tuntunut mukavalta ja aika luontevaltakin, mutta on ollut tärkeää saada kommentteja ja neuvoja heti ”ohjaajaurani” alkutaipaleella. Samoin ohjauksen orientaatioita käsittelevä tehtävä oli minulle erityisen mielekäs. Siitä huolimatta, että orientaatiot tuntuivat melkein itsestäänselvyyksiltä, oli hyvä tarkastella niitä rauhassa ja systemaattisesti. Sain hyvää, teoreettista tukea työhöni.

Kurssimme lopputapaamisen kohokohdaksi muodostui minulle palautehetki aivan tapaamisen lopussa. En varmaankaan ole koskaan osallistunut yhtä hyvään palautteenantoon. Me opiskelijat annoimme palautetta post it –lapuilla neljään eri teemaan ja lopuksi kävimme palautteen yhdessä läpi keskustellen. Minuun teki suuren vaikutuksen se, kuinka kurssin vetäjät keskustelivat kanssamme erilaisista toteutusvaihtoehdoista, kirjasivat ylös ideoita, ja selvensivät valintojaan. Siinä todella syntyi tunne, että meitä kuunneltiin ja mielipidettämme arvostettiin.

Keväälle minulla on vasta alustavia suunnitelmia. Mitä luultavimmin tulen osallistumaan ainakin yhteen henkilöstökoulutuksen järjestämään koulutustilaisuuteen. Ensiapu minulla on edelleen suorittamatta, minkä koen melkein nolona. Josko hoitaisin asian kuntoon kevään aikana?

Yhdestä kurssista olen kuitenkin jo varma: Helsingin yliopiston ja Reaktorin yhteiskurssi the Elements of AI. Sen aloitan varmaankin heti tammikuussa. Kurssi kiinnostaa minua monestakin syystä. Ensinnäkin, koska se on saanut paljon huomiota ja kehuja, ja minua kiinnostaa tietää mistä on kyse. Toiseksi, koska haluan tutustua MOOC-kurssiin. Niitä suunnitellaan nykyään myös humanistisessa ja teologisessa tiedekunnassa, joten tuskin on pahitteeksi, jos minulla on jotain kosketuspintaa kyseiseen kurssimuotoon. Ja kolmanneksi, koska tietämykseni tekoälystä on kovin vähäistä ja tahdon sivistää itseäni.

abstract art blur bright
Kuva: Pixabay on Pexels.com

Nyt aion kuitenkin pitää kuukauden verran opiskelu- ja kouluttautumisvapaata ja keskittyä ensin hoitamaan työt kuntoon, ja sen jälkeen viettämään ihanan joululoman.